43. Zimný výstup na Trstie

13.03.2017 20:29

                        V prvom rade ĎAKUJEM všetkým zúčastneným a osobitne skupinke, ktorá sa už v predstihu postarala, aby sa stretnutie turistov konalo v príjemnom teple vykúrenej chaty. Väčšina prišla na Trstie len v sobotu na pár hodín. No zhruba pätnásti sa na chate zdržali aj na jednu, dve, či tri  noci. Ale poďme pekne po poriadku. 

                         Už vo štvrtok sa tradične našli dobrovoľníci z oddielu aj hosťujúcich, ktorí šli predkurovať vymrazenú chatu. Zišli sme sa ôsmi, doslova z rôznych kútov Európy, Sebastian z Nemecka aj Gotieu z Francúzska. Síce neboli celkom turisti, no veľmi sa im v tunajších horách páčilo. Noc na chate spolu s ich slovenským kolegom strávili vďaka prebiehajúcemu výskumu karpatského rysa. 

                V piatok časť zišla dole, ďalší prišli hore, celkove nás pribudlo. Pochystalo sa drevo, voda a zvýšil sa čas aj na prechádzku.

                         Vsobotu sa od rána varilo desiatky litrov čaju. Dolaďovala sa spoločenská miestnosť, v ktorej Milan Slasbej st. pripravil výstavu fotografií okolitej prírody. Prvý turista prišiel sám z pod Tatier už pred deviatou. A pred desiatou sa začala trúsiť hlavná skupina. Postupne poprichádzali účastníci z ogranizovaných oddielov aj neorganizovaní, ktorí využili peknú sobotu na prechádzku do pekných končín Rudohoria v spoločnosti rovnako „postihnutých“. Pochvaľovali si dobré počasie, aj napriek nie ideálnej predpovedi, vyzdvihli zútulnenie vnútra chaty. Zajedli a zapili si všelijaké dobroty. Popri tom sa vymieňali rôzne zážitky a skúsenosti z hôr aj z dolín. Zopár detí využilo zasneženú lúku na vyšialenie. Primrznutý sneh umožnil šmýkanie, napríklad len tak na vetrovke dole hlavou, aj keď rodičom sa tento spôsom až tak nepozdával. Pomalší turisti prichádzali aj poobede, keď už sa väčšina pohla domov. Ondro z Hnúšte cestou hore míňal vštekých čo šli dole, pri každom sa pristavil, tak sa mu čas výstupu natiahol na 5 hodín. Na chatu prišiel v pokročilých hodinách, tak sme ho prevraveli aby ostalaj cez noc. Posledných opozdilcov sme očakávali za tmy, boli to naši priatelia z Rimavskej Soboty. Im sa príchod vo večerných hodinách asi páči,  lebo posledné ročníky takto chodia pravidelne. Tento večer nás ostalo dvanásť. Čosi sa zaspievalo, aj zatancovalo a do nočných hodín sa filozofovalo o všetkom možnom aj nemožnom, a keď sa všetky témy vyčerpali, šli sme si v pokoji ľahnúť.

                    Nedeľa sa tradične niesla v duchu upratovania a chystania dreva pre ďalších návštevníkov chaty. Keď bolo všetko tak, ako malo byť, pobrali sme sa na cestu a tak sme ukončili 43. ročník Zimného výstupu na Trstie  V Tisovci na vlakovej stanici sme sa rozišli plný dobrých zážitkov každý odkiaľ sme prišiel.

                    Výstupu sa zúčasnilo 73 turistov aj neturistov, vypilo sa 50 L  čaju, nikto sa nezranil a stratil sa 1 mobil.

foto.: TU

                    Za KST Tisovec ešte raz vďaka.                                                      Jaro Brndiar.