41. Zimný výstup na Tŕstie

27.02.2015 20:10

 41. Zimný výstup na Tŕstie. 

 

Písala sa sobota 14.2.2015,

Niečo pred siedmou ráno sme sa pomaly prebúdzali do pekného rána. Chystali sme všetko potrebné na privítanie a občerstvenie účastníkov 41. Zimného výstupu na Tŕstie. Pohľad z okna chaty stále poteší. Aj tento krát. Modrá obloha a krásna panoráma Rudohoria a Nízkych Tatier s vrcholkami osvietenými vychádzajúcim slnkom. Po malom rozjímaní pri východe slnka sme si dali rýchle raňajky a už aj sme chytro utekali postaviť vodu na výstupový čaj a odlopatovať ešte sneh z lavičiek pri ohnisku.

 

 

 Po chvíli začali prichádzať aj ďalší členovia organizačného týmu KST Tisovec. Chatár Rodan s manželkou Zuzkou, Martin s Miškou a Milan Slabej. Hneď sa pustili do ďalších príprav, vešali výstavu fotiek Milana Slabeja.

 

 

Ešte nejaké to drevo a vodu nanosiť a po desiatej sme už  vítali prvých turistov.

 

„Čaj s rumom, bez rumu, alebo rum bez čaju?“

 

Pýtal som sa už automaticky všetkých prichádzajúcich, odpovede boli väčšinou rovnaké. Po počiatočnom vydýchaní sa začali debaty krútiť okolo vydareného počasia a peknej zimnej atmosféry, preberali sa rôzne zážitky z hôr, aj bežného života.

 

Chata bola po roku znova plná na prasknutie.

 

 

Okrem nášho čaju sa pili a pojedali všelijaké domáce špeciality. Počas oddychu si turisti sušili premočené a prepotené veci, lebo výstup v snehu po kolená im dal zabrať. A popri popíjaní debatovaní a pojedaní obdivovali výstavu krásnych fotografií, ktoré nafotil pán fotograf Milan Slabej.

Stretli sme tam rôznych ľudí. Napríklad aj tých,  ktorých sme  už roky nevideli.  Na moje prekvapenie som pred chatou našiel v dave ľudí, spolužiačku zo strednej, s ktorou som sa naposledy videl asi pred 15 rokmi.  Mnohí s obdivom pozerali na vynovené vnútro chaty, ktoré po desiatkach rokov prešlo omladením, za čo chatár obdržal nemalú pochvalu.

 

„Všetci von!!!“

 

Keď to už vyzeralo, že už viac ľudí nepríde a zatiaľ sa ich iba málo poberalo späť, fotograf Milan Slabej všetkých vyzval na povinnú    spoločnú fotku.

 

 

Po nej sa už časť turistov rozlúčila a odchádzali po hrebeni až do Hnúšte či Tisovca alebo Revúcej. A zvyšní sa vrátili do tepla chaty, aby načerpali ešte nejaké tie sily na zostup. Bol to naozaj krásny zimný deň a tak sa nik  nenáhlil domov. Čas je však neúprosný a okolo tretej sa s nami rozlúčili poslední turisti, ktorí chceli ísť dole ešte v sobotu. Polhodinu po nich sme privítali dvojicu opozdilcov, ktorých sme nakoniec prehovorili ostať na chate do druhého dňa. a Ani zďaleka neboli poslední. Už za úplnej tmy prišiel kamarát, ktorý nemohol dôjsť skôr. Nakoniec sme na noc ostali ôsmi. Večer sa rozohral kartový turnaj, ktorý sa pretiahol do hlbokej noci.

 

 

Nedeľné ráno bolo rovnako pekné, ani sme sa nenáhlili. V pokoji sme upratali chatu, ktorú som okolo obeda zamkol a oficiálne ukončil 41. Zimný výstup na Tŕstie. Tento ročník sa výstupu zúčastnilo cca 70 turistov, vystúpili na vrchol troma trasami, väčšinou po žltej značke z Tisovca, zopár po červenej z Polomu a z Revúcej . Najviac ich bolo z nášho okresu,  ale zúčastnili sa aj turisti z Revúcej, P.Polhory, Košíc, B.Bystrice, Bratislavy a pár neznámych.

 Všetci sa v zdraví a v pokoji, s peknými spomienkami z výletu vrátili domov.

 

A tak môžem vyhlásiť akciu za veľmi vydarenú.

 

Za KST Tisovec,  Jaro Brndiar.